Minden eddiginél nagyobb tanácskozást szervez a szexuális botrányok miatt a Vatikán

Leave a comment

Ferenc pápa a világ minden püspöki konferenciájának elnökét meghívta. A meglehetősen kényes témában még soha nem tartottak ekkora tanácskozást egyházi vezetők.

Rómába hívja a világ minden püspöki konferenciájának elnökét Ferenc pápa. AZ egyházi vezetők a “kiskorúak védelme témáról”, vagyis magyarul a szexuális visszaélésekről tanácskoznak majd – írja az Index. Ilyen nagyszabású megbeszélésre még soha nem volt példa, főként nem egy ilyen, az egyház számára kényes témában.

A konferenciát válságtanácskozásnak is lehet mondani, mivel az elmúlt hetekben a pedofilbotrányok miatt Ferenc pápaságának legnagyobb krízise volt kialakulóban, és ebből – az egyházfő áldozatokat támogató nyilatkozatai ellenére – még nem lát kiutat a katolikus egyház. Egyes kommentárok szerint az összehívott tanácskozással Ferenc pápa pozícióját is próbálja menteni, de nem tudni, végül sikerül-e.

Augusztusban a pápát lemondásra szólította fel a Vatikán volt washingtoni nagykövete, Carlo Maria Viganò. A konzervatív irányzatot képviselő tekintélyes nuncius szerint a pápa hosszú ideje tudott a volt washingtoni érsek, Theodore McCarrick zaklatási ügyéről, de eltussolta azt. Bár Viganò ezt nem tudta egyértelműen bizonyítani, kijelentése komoly támadás volt a Vatikán és főleg Ferenc pápa számára.

A négynapos februári megbeszélésre a világ több mint száz befolyásos püspökét várják a Vatikánba. A bejelentés időzítése nem tűnik véletlennek: Ferenc pápa pénteken találkozik az  amerikai egyházi vezetőkkel , akikkel a szexuális visszaélések eltussolásával kapcsolatos vádakról is beszélnie kell .

https://hvg.hu/vilag/20180914_Minden_eddiginel_nagyobb_tanacskozast_szervez_a_szexualis_botranyok_miatt_a_Vatikan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *